Parlement akkoord met 1 miljard dollar extra voor nieuwe hoofdstad

Het extra geld moet de bouw van de nieuwe hoofdstad op Kalimantan versnellen.

Parlement akkoord met 1 miljard dollar extra voor nieuwe hoofdstad
Het startpunt vorig jaar voor de bouw van de nieuwe hoofdstad. Foto: Hendra Yuwana/Shutterstock.com

De 1 miljard dollar komt bovenop de anderhalf miljard die de Indonesische regering dit jaar al eerder had uitgetrokken voor de nieuwe hoofdstad, meldt Reuters.

"De president kan volgend jaar in de nieuwe hoofdstad wonen," aldus de voorzitter van een parlementscommissie. De bedoeling is dat halverwege volgend jaar een aantal ministeries en het presidentieel paleis in de nieuwe hoofdstad Nusantara klaar zijn. Zestienduizend overheidsmedewerkers moeten dan ook zijn verhuisd.

Indonesië zoekt investeerders voor nieuwe hoofdstad
Indonesië heeft een pakket aan belastingvoordelen bekend gemaakt voor buitenlandse bedrijven die willen investeren in de nieuwe hoofdstad. Er is 32 miljard dollar nodig voor de bouw van de stad op het eiland Kalimantan.

De bouw van de nieuwe hoofdstad kost 32 miljard dollar. De regering wil 20 procent betalen, de rest moet van private partijen komen. Maar er is nog geen enkel investeringscontract getekend. President Joko Widodo was afgelopen week nog in Singapore om investeerders te overtuigen dat het project gewoon doorgaat, ook na het aflopen van zijn ambtstermijn volgend jaar.

“Investeerders wachten verkiezingen af”
“Investeerders uit Europa hebben veel interesse in Indonesië, maar zijn afwachtend vanwege de verkiezingen volgend jaar”, zegt de minister voor investeringen Bahlil Lahadalia.