President troost Indonesisch voetbalteam onder 20

President Joko Widodo bezocht het team afgelopen weekend tijdens een training in Jakarta. Ook de voorzitter van de voetbalbond, PSSI, Eric Thohir was erbij.

President troost Indonesisch voetbalteam onder 20
Indonesische voetbalsupporters Foto: Abdul Razak Latif / Shutterstock.com

Vorige week haalde de FIFA de organisatie van het WK onder 20 weg uit Indonesië. Het Indonesische team mag daarom niet meer meedoen aan het toernooi.

Teleurstelling nu FIFA organisatie WK onder 20 weghaalt uit Indonesië
De wereldvoetbalorganisatie FIFA haalt de rechten voor de organisatie bij Indonesië weg. Het besluit komt na protesten tegen de deelname van het team van Israël aan het toernooi. In Indonesië wordt teleurgesteld gereageerd.

"Ik ben hier om het team aan te moedigen en te voorkomen dat de spelers blijven hangen in teleurstelling", aldus de president in een video.  The Jakarta Post schrijft erover. Volgens de president zijn de spelers nog jong en komen er in de toekomst nog voldoende kansen om mee te doen aan internationale toernooien. De president heeft de voetbalbond PSSI gevraagd met een plan te komen om het Indonesische voetbal verder te ontwikkelen. De Indonesische voetbalbond houdt contact met de FIFA om eventuele sancties van de Wereldvoetbalbond na het afblazen van het toernooi te voorkomen.

Keterangan Pers Presiden Jokowi Usai Bertemu Timnas Sepak Bola U-20, Jakarta, 1 April 2023

Op een andere bijeenkomst zei de president dat het WK fiasco hem veel 'hoofdpijn' heeft bezorgd. "We zijn 3 jaar met de voorbereidingen bezig geweest. Het heeft Indonesië veel moeite gekost om de organisatie van het toernooi binnen te halen, we hebben veel geïnvesteerd in de benodigde infrastructuur en faciliteiten."

Vorige week spraken prominente politici van de PDI-P zich ineens uit tegen deelname van Israël aan het toernooi, terwijl dat land zich al in juni 2022 had gekwalificeerd. Hoewel de FIFA geen specifieke reden heeft gegeven, is de organisatie van het WK onder 20 vlak daarna uit Indonesië weggehaald.

Analyse: Indonesië schiet zich met WK onder 20 in eigen voet
Indonesië heeft de potentie om geopolitiek en economisch erg belangrijk en groot te worden. Of had het misschien allang kunnen zijn. Maar zolang politici vooral aan hun eigen belang blijven denken, zal het nog lang duren.